DE OUDE MEESTERS

De Oude Meesters is een band, die met enorme gedrevenheid, tomeloze inzet en hartverwarmend enthousiasme op een meesterlijke manier blues en classic rock ten gehore brengt.REPERTOIRE

De Oude Meesters spelen covers van artiesten en bands die zij bewonderen, maar altijd op een eigen wijze. Van een aantal nummers die oorspronkelijk in het Engels zijn spelen zij een vertaalde Nederlandse versie. En uiteraard hebben de Meesters ook eigen nummers geschreven.

Hieronder een lijst van de nummers die de Oude Meesters spelen:

29 Ways

Een lied van Willie Dixon, oorspronkelijk opgenomen en uitgebracht in 1956.
Willie Dixon is natuurlijk een van de hele groten. Hij schreef Little Red Rooster, Wang Dang Doodle en Spoonful, om nog een paar van zijn beroemde songs te noemen. Voor Muddy Waters schreef hij Hoochie Coochie Man en The Same Thing, nummers die de Oude Meesters ook op hun lijst hebben.

Willie Dixon

(Willie Dixon in Wikipedia)

Steady Rollin' Man

Lied van Robert Johnson, uit 1937. Iedere zichzelf respecterende bluesmuzikant speelt nummers van Robert Johnson. De Meesters dus ook.
Volgens de legende verkocht Robert zijn ziel aan de duivel, in ruil waarvoor hij zo fantastisch gitaar kon spelen als niemand ooit eerder of later. De Oude Meesters wachten nog even of er Iemand meer biedt.

robert johnson

(Robert Johnson in Wikipedia)

Call me the Breeze
Nummer van JJ Cale, uitgebracht in 1972 op Cale's eerste album, Naturally.
Meer info

Ramblin'
Nog een lied van Robert Johnson. Johnson leefde van 1911 tot 1938 en overleed na het drinken van vergiftigde whisky. Reken maar uit: hij is misschien wel het eerste lid van de 27 club.

Don't say goodbye
Een eigen nummer, een melancholieke blues in A. Tekst: zie hier.

Doncha bother me
Een song van de Rolling Stones, opgenomen en uitgebracht in1966 op het album Aftermath.
De Stones zijn nog ouder dan de Oude Meesters, maar treden minstens net zo vaak op. Knap hoor!

Time was
Een liedje van Canned Heat, nu ja, eigenlijk meer van Alan Wilson, die het creatieve genie van de band was. Helaas ook lid geworden van de 27 club. 
(Alan Wilson op wikipedia)

Black Magic Woman
Het lied is geschreven door Peter Green en verscheen in 1968 als single van zijn band, Fleetwood Mac. De versie van Santana uit 1970 is bekender geworden; de Oude Meesters spelen het nummer ongeveer zo als Carlos.


Zo samen gelukkig
Een hertaalde versie van So Happy Together van The Turtles. Tekst: zie hier.
Meer info: hier.

Pannetje Soep
Een eigen nummer. Nooit eerder werd het koken en leegeten van een pannetje soep zo treffend beschreven. Tekst: zie hier.

That's allright now mama
Oorspronkelijk een nummer van Arthur 'Big Boy' Crudup, opgenomen in 1946. De Meesters spelen het liedje meer zoals Elvis in diens coverversie van 1954 (leuk om te weten: zijn debuutsingle).

Going Down
Geschreven door Don Nix en oorspronkelijk uitgebracht in 1969 door de band Moloch, werd dit lied een standaardnummer, gecovered door Freddie King, Jeff Beck, Deep Purple, JJ Cale, Brian Ferry, Stevie Ray Vaughan, Led Zeppelin, Joe Bonamassa en vele anderen. En nu dus ook door de Oude Meesters! Een nummer van Nix!

Trouble in Mind
Ook een traditionele blues, door vele artiesten gespeeld en gezongen. De eerste opname dateert van 1924, maar het lied gaat terug naar spirituals uit de negentiende eeuw.

De versie van Sister Rosetta Tharpe op Youtube:Eindelijk aan de beurt
Een eigen nummer. Onbeantwoorde liefde wordt vergeleken met het in de rij staan voor een dicht loket. Tekst: zie hier.

CO2
Een eigen nummer. Een stevige stamper, met een verantwoorde tekst, die oproept tot het stoppen van de uitstoot van CO2.

You don't love me
De versies van de Allman Brothers en van Junior Wells en Buddy Guy zijn bekender, maar het nummer is eigenlijk van Willie Cobbs, die het al in 1960 opnam.

Mustang Sally
Mack Rice nam de rhythm and blues song op in 1965, een jaar later was de cover van Wilson Pickett populairder. Buddy Guy speelt het nummer ook, en in de film The Commitments speelt het een grote rol.

The thrill is gone
Geschreven in 1951 door Roy Hawkins en Rick Darnell, werd het lied een hit toen B.B. King het in 1969 had opgenomen in zijn album Completely Well en het eind 1969 als single uitbracht. BB speelt het nog steeds, en velen hebben het nummer gecovered.
Het egocentrisch machismo van de tekst is vrij stuitend, en daarom hebben de Oude Meesters de tekst aangevuld in het Nederlands met een feminiem weerwoord.

My my hey hey
Proto-grunge hard rock nummer van Neil Young, opgenomen in 1978, gereleased in 1979, beïnvloed door de punk rock die toen de oren teisterde.

Light my fire
Oerversie van Robby Krieger van de Doors, door de band verder uitgewerkt, opgenomen in 1966, gereleased in 1967. Een klassieker.

Riders on the Storm
De Doors, 1971. Psychedelische rock, met aandacht voor Heidegger's Geworfenheit - 'into this world we're thrown'. Jim Morrison woonde in 1963 een lezing bij over filosofie; Sein und Zeit heeft hij vast niet gelezen...

Hee Barkeeper
Een hertaalde versie van Hey Bartender, beroemd gemaakt door de Blues Brothers, geschreven in 1955 door ene Dossie Terry.

Bijna
Een hertaalde versie van (I got everything I need) Almost, bekend van de Blues Brothers, geschreven door Don Walsh, voor zijn Downchild Blues Band, een band die met hun album uit 1973 Straight Up veel invloed had op de Blues Brothers.

Ik ben hier de baas
Een hertaalde versie van Messing with the Kid, geschreven door de eigenaar van Chief Records Mel London, die ook producer en songwriter was, en het nummer opnam met Junior Wells, in 1960. Ook een klassieker.

FACE
Een blues in E, die na een rondje met een eigenaardige tekst overgaat naar schema's in F, A, C en dan weer E. Vandaar de titel.

Hoochie Coochie Man
Geschreven door Willie Dixon, voor Muddy Waters, die het opnam in 1954. Weer een klassieker, met een onverwoestbare riff E E E A G | E etc

So sad
Een lied van Canned Heat, verschenen in 1970 op hun album Future Blues, waar Harvey Mandel sologitaar speelt in plaats van Henry Vestine: een waarschuwing dat de wereld kapot gaat aan luchtvervuiling, uitstoot van schadelijke gassen en militair geweld. Dat was in 1970. Gelukkig staat de wereld er nu veel beter voor ... toch? Of niet?
De wereld is er in ieder geval nog, maar Alan 'Blind Owl' Wilson (overleden september 1970, overdosis barbituraten, vermoedelijk suicide), Bob 'The Bear' Hite (overleden april 1981, overdosis heroine), Henry 'Sunflower' Vestine (overleden oktober 1997, kanker), Larry 'The Mole' Taylor (overleden augustus 2019, kanker) zijn er niet meer. Maar Adolfo 'Fito' de la Parra is nog steeds de drummer van Canned Heat, dat nog altijd bestaat als band.

Crossroad Blues / Crossroads
Een song van Robert Johnson uit 1936, dat de inspiratie vormde voor Crossroads van de Cream (Eric Clapton, Jack Bruce en Ginger Baker). Michael zingt dit lied met een passie die aan de verscheurdheid van Robert Johnson herinnert.

Love her madly
Van de Doors, uitgebracht in 1971 op hun album L.A. Woman. Bezingt het fenomeen, dat je het meest van iemand houdt als die er van door gaat.


When love comes to town
Een lied van de Ierse rock band U2 in samenwerking met bluesman BB King. Het is het twaalfde nummer van U2's album Rattle and Hum uit 1988 en werd in 1989 als single uitgebracht, met groot succes: nummer 1 in Ierland, nummer 10 in onze Top 40. Gecovered door o.a. Herbie Hancock.

Lay down Sally
Geschreven door Eric Clapton, Marcy Levy en George Terry, verschenen op Claptons album uit 1977 Slowhand.

Vicious
Een lied van Lou Reed, van zijn album Transformer uit 1972, en uitgebracht als single in 1973.

Lou Reed told Rolling Stone that Andy Warhol inspired the song: "He said, 'Why don't you write a song called 'Vicious'? And I said, 'What kind of vicious?' 'Oh, you know, vicious like I hit you with a flower.' And I wrote it down literally."

Mary Jane's Last Dance
Tom Petty's meesterwerk.


The same thing
Een lied van Willie Dixon, het eerst opgenomen en uitgebracht door Muddy Waters in 1964.

Me and the devil blues
Robert Johnson.

Jantje gaat goed
Een hertaalde versie van het klassieke Johnny B. Goode van Chuck Berry.

All along the watchtower
Geschreven door Bob Dylan en uitgebracht op zijn album John Wesley Harding uit 1967. De uitvoering van Jimi Hendrix uit 1968 doet andere coverversies vergeten, maar misschien niet die van de Oude Meesters.


In voorbereiding:

Mickey Walrus Blues
Eigen nummer van Michael.

Why don't we do it in the road

Spelen wij Oude Meesters tenminste ook iets van de Beatles.

Yer Blues
En nog een.

Purple Haze / Gloeiend Paars
Hertaalde versie van Jimi Hendrix' prachtnummer.